Wat gaan we doen??

TheaterPlus

BO: groep 3, 4, 5

 • 17 lessen

 • 120 minuten

 • vrijdag 14.30-16:00

€215,-

'Kom jij samen ‘de boel op stelten' zetten??'

De jongste groep leert vooral samen toneelspelen, en in het spel blijven. Thuis, op straat, worden de regels van het spel tijdens het spel besproken en veranderd. Degene met de snelste reactie of de grootste mond heeft het meestal voor het zeggen. Tijdens de lessen maken we hier afspraken over en kijken we naar ieders kwaliteiten en talenten. Waardering leren krijgen voor elkaar staat voorop en is de basis voor het samen-kunnen-spelen. Daarnaast nemen de kinderen een kijkje in de keuken van theater. Spelend leren over toneel-elementen zoals ook decor en wat kleding doet met je lijf en dus je rol. Daarnaast wennen de kinderen aan acteren voor publiek. We gaan met de groep ook op theaterbezoek, dit is vanaf nu een vast een onderdeel van de lessen voor de jongste groep. Immers door te zien en te beleven leer je ook werkt dit inspirerend. Dit zit bij de kosten inbegrepen.

TheaterExpress

BO: groep (5) 6, 7 en 8

 • 20 lessen

 • 90 minuten

 • vrijdag 16:00-17:30

€260,-

'Acteren is te leren, doe je mee??'

De kinderen leren wat acteren feitelijk inhoudt, en hoe je dat verder uit kunt bouwen. Niet het nadoen/spelen maar fysiek een rol zijn, in samenwerking met anderen rollen. Andere facetten van theater zoals ook decor, maar ook locatie en mogelijk muziek, mimiek, beweging en houding komen in een sneltreinvaart in de lessen voorbij. Samen wordt geëxperimenteerd en met name nu begint het samen uitdenken en uitvogelen van een eindstuk. En er volgt nog één of twee gastles(en) door een gastdocent, en we gaan ter inspiratie op theaterbezoek!

ImproTeam

VO: klas 1 & 2

 • 25 lessen

 • 75 minuten

 • Deze groep gaat dit jaar niet door, inhoud wordt verwerkt bij LocatieTheater

€260,-

'Doen & durven..daar gaat het om..durf jij de uitdaging aan??'

Improviseren is te leren, het is doen en durven en uit je hoofd-in-de-actie komen, in contact met je publiek. Door allerlei oefeningen worden de jongeren uitgedaagd om lol te beleven aan het reageren en incasseren. Er bestaat geen goed of fout, alleen wat werkt en wat niet. Het publiek speelt een nadrukkelijke rol. Zij geven suggesties waarmee gespeeld moet gaan worden. Improviseren op-en-top, en juist het niet-weten maar vertrouwen op elkaar én op je jezelf is wat getraind gaat worden. We proberen regelmatig op te treden voor een publiek, vandaar de naam ImproTeam. Vergelijkbaar met Theatersport en enigszins De Lama’s.

LocatieTheater

VO: klas 2, 3, 4

 • 15 lessen

 • 90 minuten

 • vanaf november 16.30-18.00

€190,-

'Acteren, fantaseren en leren over plekken…'

In deze groep gaan we spelen mét, en op locaties. Wat vraagt een locatie van het spel, je rol maar ook het verhaal van de locatie gaan ontdekken. Acteren doe je niet alleen voor jezelf of met elkaar maar de plek, de locatie is van wezenlijk belang. Samen kijken, luisteren en ontdekken hoe een plek een toegevoegde waarde kan zijn voor een act. Acts maken en passende locaties zoeken of andersom; een act maken voor een locatie. We gaan optreden, hoe klein dan ook. Wellicht ook op basisscholen, de jongste groepen; wat spreekt hen aan en hoe kan dit thema samen met de plek één geheel worden? In een klein groepje samen theatermaken..niet omdat het moet...maar omdat het kan!

De Vloer Op!

volwassenen/jongeren

 • 6 woensdagavonden voorjaar 2020

 • 1x per 2 weken

 • 20:00-22:00

€100,-

'Improviseren is te leren, het is doen en durven..en loslaten..'

Improviseren is te leren, het is doen en durven en uit je hoofd-in-de-actie komen, in contact met je publiek. Door allerlei oefeningen word je uit je comfortzone gehaald en uitgedaagd om te doen wat in je opkomt. Je creativiteit krijgt daarmee een boost. Je leert te denken in mogelijkheden, en incasseren van wat op je afkomt. Er bestaat geen goed of fout, alleen wat werkt en wat niet. Lol om hoe dingen lopen, maar vooral vol-er-voor-gaan en dan maar zien. Daar stoelt alles op. Wat je denkt, of vindt doet er niet zozeer toe, vertrouwen opbouwen en ontdekken van eigen pareltjes. Volgens de formule; De Vloer Op! werken we aan levensechte scenes. Kort en met spelimpulsen. Vooraf een uitgebreide warming-up waarbij de kernpunten van improviseren voorbijkomen.

Schminken & Grimeren

volwassenen/jongeren

 • 3 woensdagavonden voorjaar 2020

 • 1x per 2 weken

 • o.l.v. Afke Heida

 • incl. materiaal en werkboek

€50,-

'Een rol, een persoon, de invloed van de schmink…'

We zijn al een tijdje bezig met de kunsten van schminken en grimeren, maar er is meer te leren. Dit theaterjaar gaan we door op wat een gezicht vraagt mbt het thema, bv ouder-maken, of hoe je kunt aansluiten bij wat er al in een gezicht zit. Kijken, kijken, kijken en de theorie van bv schaduwtechnieken toepassen. Werken met haar, en grimeren van bv vreemde vormen is waar we aan werken, maar ook het eenvoudige kindergezicht wat vraagt om een dieren-look. De cursus is toegankelijk voor zowel beginners als gevorderden, maar er zal wel voorbereiding aan te pas komen. Lezen en googelen en komen met een plan. Ook is het noodzakelijke dit seizoen om een model mee te nemen waarop je mag schminken.

MaskerTheater

volwassenen/jongeren

 • 2x woensdagavond voorjaar 2020

 • o.l.v Sarah van der Meere

 • incl. materiaal/gebruik (grote)maskers

€40,-

'Wat een masker met je doet, en jij met een masker....'

Vorig jaar is hier een begin in gemaakt en hebben we opgetreden met witte maskers tijdens Tsjillen in de sloep 2019 en zelfs de 3e prijs gewonnen! Maar Maskertheater is meer. Een masker geeft je een andere look en doet daarmee iets met je lijf. Je lijf is je belangrijkste instrument omdat je mimiek een masker is. Hoe werkt dit allemaal? Prettig is soms dat je ‘niet gezien wordt’. Maar je zult wel in actie moeten komen. Een mooie en verrassende uitdaging.

Sarah heeft in de zomer van 2019 haar eigen groteske maskers gemaakt waarmee we mogen spelen. Naast het leren van hoe je je lijf kunt inzetten bij deze vorm van theater, wordt je ook gevoelig gemaakt voor de invloed van een masker op je houding en gedrag, en dus je rol. Dus doe eens gek!!

Clownerie

volwassenen

 • 2 woensdagavonden najaar 2019

 • 3 woensdagavonden voorjaar 2020

 • o.l.v. Erna Dalemans

 • incl. materiaal/neus

€35,- najaar / €60,- voorjaar

'De clown in jou ontdekken, laten schitteren...'

Ook hiermee is in seizoen 18/19 geëxperimenteerd. Er zijn optredens uit voortgekomen in de Martinikerk te Bolsward, gekoppeld aan een optreden van het Frysk Symfonieorkest, en tijdens het straatfestival Bolstjurrich te Bolsward waren er clowns van MeinTheater te zien. Maar er is meer te leren. Voor beginners en gevorderden, gaan we op zoek naar de kern van de clownerie. Niet op-de-lach maar in het lijf en het pure van de clown ontdekken. Als een kind die reageert maar ook 'het durven zijn' en schitteren en elkaar laten schitteren.