Wat doe we in de les?

SpeelTheater

BO: groep 3, 4

 • 20 lessen/15 lessen

 • 45 minuten

 • vrijdag 14.30-15.15

€145,= /€105,=

'Samenspelen en leren wat toneelspelen eigenlijk is'

De jongste kinderen gaan ontdekken wat toneelspelen eigenlijk inhoudt. Spel-afspraken maken, luisteren naar elkaar, kijken naar elkaar en samenspelen zijn ingrediënten voor deze jongste groep. Langzaam werken we toe naar spelen met het lijf en mimiek. Gebruik maken van decor en attributen en vooral de verbeeldingskracht aanspreken. Sprookjes en verhalen spelen een rol. De uitdaging zit in het door-fantaseren en uitproberen en leren hoe je nog meer 'kunt-doen-alsof' zodat het echt lijkt. Geloven doet geloven!

TheaterSpecial

BO: 7/8/9 jaar

 • 23 lessen

 • 60 min

 • vrijdag: 15.30-16.30

€220,=

'Samenspelen maar ieder op zijn eigen-aardige manier'

Bij de TheaterSpecial gaan we onderzoeken wat theater allemaal kan doen. Wat is er te leren en wat voor leuke onderwerpen willen we dan spelen voor het publiek. Spelend-leren over de betekenis van decor, houding en beweging en dus je rol. Blijven kijken naar ieders eigen aardigheden, en toch ook samenspelen. We werken veel vanuit prentenboeken, maar geven daar altijd een eigen draai aan, want de TheaterSpecial gaat verder dan beginnend toneelspelen, het is gewoon een beetje anders dan anders. En we gaan een voorstelling in het theater bezoeken!

TheaterExpress

BO: 10/11/12 jaar

 • 25 lessen

 • 75 min

 • vrijdag: 16.45-18.00

€290,=

'Toneelspelen is ook iets aan je publiek leren, dat ga je doen!'

De TheaterExpressgroep leert je dat toneelspelen niet alleen voor de lol is maar dat je daarmee een ander ook iets kunt leren. Je kunt een typetje spelen of levensecht. Denk aan een soap waarin veel drama, maar ook een serieuze film met geloofwaardige emoties. Rol-inleving en rol-uitdieping horen dan hierbij. Facetten als het gebruik van je stem en ieders spreekrichting publiek komen in een sneltreinvaart voorbij. Voor de eindpresentatie staat één ding vast: er moet in ieder geval iets te leren zijn, voor jezelf en het publiek. En we gaan een voorstelling bezoeken ter inspiratie en vermaak!

ImproTheater

VO: 13/14/15 jaar

 • 10-15 lessen

 • 90 minuten

 • vrijdag: 18.00-19.30

€145,= /€215,=

'Doen & durven, en 't niet weten, improviseren kun je leren!'

Improviseren is te leren, het is doen & durven, uit je hoofd en in-de-actie komen. Door oefeningen wordt je uitgedaagd om lol te beleven aan het incasseren én reageren. Er bestaat géén goed of fout, alleen wat werkt, en wat niet. Het publiek speelt een belangrijke rol omdat zij suggesties geven waarmee gespeeld moet gaan worden óf omdat je hierna mee gaat werken aan een Act op locatie met publiek. Juist het niet-weten maar vertrouwen op elkaar én op je jezelf is wat we gaan doen en leren. Mogelijk vindt er een uitwisseling plaats met andere/jonge straatartiesten of locatietheater.

De Vloer Op!

volwassenen

 • 5 x woe.avond

 • 1x per 2 weken

 • 20:00-22:00

€110,=

'Incasseren & reageren, improviseren en uitproberen, lol!'

Dit is doen, durven, uit je hoofd-in-de-actie komen, in contact zijn met jezelf, én de ander. Je wordt op een speelse manier uit je comfortzone gehaald en uitgedaagd om grenzen te verleggen. Je creativiteit krijgt een enorme boost. Je leert te denken in mogelijkheden, en incasseren van wat op je afkomt. Er bestaat geen goed of fout, alleen wat werkt en wat niet. Lol om hoe dingen lopen, maar vooral vol-er-voor-gaan en dan maar zien. Wat je denkt, of vindt doet er niet zozeer toe, vertrouwen opbouwen en loslaten. Volgens de formule: De Vloer Op! werken we met levensechte scenes. Kort, en met spelimpulsen. Gegarandeerd speelplezier en een boost voor je persoonlijke ontwikkeling! Incl. koffie/thee, hapje/drankje.

Acts op locatie

gevorderde spelers

Aansluitend op De Vloer op - lessen

Diverse Acts in te huren via Mein maatwerk

Vanuit de Vloer op ontstaan regelmatig unieke rollen en acts. Veelal proberen we die uit tijdens straattheater of speciale gelegenheden zoals openingen, privéfeesten/stadsfeesten. We maken acts op maat, en we kijken 'wat werkt' voor ons en het publiek. Altijd improviserend vanuit een kader en vol interactie. Momenteel zijn er een 2-tal acts die vanuit Mein maatwerk in de markt gezet worden. (zie Mein maatwerk) Maar er zit meer in de koker van improviserend MeinTheater. Ben je geïnteresseerd volg dan een serie lessen van de Vloer op. Vanuit daar kun je participeren in de pool van spelers.

Schminken & Grimeren

vanaf 17 jaar

 • 3 x woe.avond

 • 19.00-21.00

 • door Afke Heida

€90,=

'Iemand een ander gezicht én karakter geven dat is je taak'

Afhankelijk van de schmink,-en grimeerwensen wordt een lesprogramma opgesteld. Denk aan het schminken van dieren en fantasiefiguren, maar ook aan het aanbrengen van haar of wonden of 'bulten. Als je wilt kun je in de schmink & grimeer-pool om meer ervaringen op te doen door bij voorstellingen kinderen of volwassenen te schminken. Dit alles onder leiding van Afke Heida, deskundige op het gebied van schminken en grimeren, ook werkzaam bij menig Iepenoftspul in Friesland. Inclusief schmink en eigen basis-schminkset.

Clownerie

Volwassenen

 • 3 x woe.avond

 • 20.00-22.00

 • door Erna Dalemans

€90,=

'Je eigen clown ontdekken en in contact zijn met de ander'

Al eerder werkte MeinTheater samen met Erna Dalemans; professioneel clown. Afhankelijk van de groep en ervaring met toneel/spelen/clownerie wordt gewerkt vanuit; 'ontdek de clown in jezelf,' en 'vanuit die clown in contact zijn met de ander'. Thema's als 'in het hier & nu zijn', incasseren en reageren vanuit primaire clownsreacties. Een hele uitdaging en zeker niet grappig doen. Dichtbij jezelf blijven, ontdekken wat er grappig is aan jou, en vertrouwen op dat dát er altijd is en blijft. Een leerzame speurtocht, met een les voor 't leven. Inclusief rubberen clownsneus.